Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

28 ianuarie 2011

Strugurii

                                                                                   
                                
   
                                                           

   "In vino veritas" - In vin este adevarul
Putina istorie

Vita de vie este o specie de plante din genul Vitis, familia Vitaceae, originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală şi sud-vestul Asiei, din Maroc şi Spania până în sudul Germaniei în nord şi în est până în nordul Iranului. De mii de ani, fructul este cules atât pentru proprietăţile sale medicinale, cât şi pentru cele nutriţionale, istoria lui fiind strâns legată de cea a vinului. Au avut un rol important in multe din povestile biblice, existand multe referiri la “fructul vinului”.
De asemenea, strugurii sunt pictati in hieroglifele de pe mormintele egiptene antice. In perioada civilizatiilor roname si grecesti, strugurii erau apreciati in special ca materie prima pentru vin. In secolul al II-lea e.n. erau cultivati in Germania, o regiune recunoscuta pentru productia de vin in acea perioada, in care erau deja cunoscute peste 90 de varietati de struguri.
Din Europa, strugurii au ajuns in America cu ajutorul exploratorilor. La inceputul secolului al XII-lea, strugurii au fost plantati in Noul Mexic de catre o misiune spaniola. De acolo, s-au raspandit cu repeziciune in California unde clima era favorabila cresterii viilor.
 La sfarsitul secolului al XIX-lea majoritatea varietatilor de struguri pentru vin din Franta au fost distruse de o insecta adusa neintentionat din America de Nord. Agricultorii din aceasta zona au reusit sa incruciseze speciile ce au supravietuit cu specii din America si au reinviat o zona recunoscuta pentru calitatea strugurilor si a vinurilor sale.
    Strugurii sunt 73% apa si 23% zaharuri de tip monozaharide, celuloza, pectina, acid tartric liber, materii minerale.... Pe langa acestea restul 3%, strugurii, contin vitamine din complexul B, vitaminele C, A, PP si K, dar si saruri minerale de potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, siliciu. Acestea toate au un efect diuretic si sunt benefice pentru tratamentul unor boli precum reumatismul, guta, boli de piele....
  Prin dieta cu struguri va fi stimulata digestia si se vor elimina toxinele din organism.
  Sarurile de mangan care stimuleaza metabolismul zaharurilor si grasimilor, vor influenta benefic functiile hepatice si renale.
  Datorita proprietatilor lor, strugurii sunt recomandati celor care au nevoie de o mai buna hidratare, dar si de un aport de vitamine: persoane aflate in convalescenta, obosite, stresate.
  Strugurii nu trebuie sa lipseasca de pe masa persoanelor hipertensive, datorita proprietatilor lor de scadere a tensiunii arteriale.
  Scaderea in greutate cu ajutorul dietei cu struguri, se explica prin prezenta sarurilor de crom in boabele de struguri.
Dieta cu struguri va veni in ajutorul celor care sufera de rinichi prin efectul diuretic si ii va ajuta si pe cei cu activitate intelectuala intensa.


      Principii de urmat in timpul dietei:
  Strugurii trebuie mancati lent, pentru ca senzatia de satietate sa se instaleze cat mai repede;
  Strugurii trebuie sa fie dulci, bine copti, proaspeti (sa nu fi intrat in fermentatie sau sa se fi deshidratat la soare) si parfumati;
  Pentru a avea efectele terapeutice scontate, strugurii trebuie consumati cu tot cu coaja. Oricat ar parea de amaruie, ori neplacuta la gust, in coaja si in micul strat gelatinos dintre ea si pulpa fructului se afla cele mai valoroase substante sub aspect terapeutic;
  Daca vrem sa profitam din plin de valoarea acestui fruct, ar fi bine sa mestecam si samburii, care contin un ulei gras ce reduce colesterolul si trigliceridele si mentine sanatatea vaselor de sange;
  Gustarile dintre mese vor mentine glicemia la nivel constant si astfel nu se va intrerupe procesul de ardere al grasimilor;
  Strugurii conservati pastreaza sub 10% din proprietatile curative ale celor proaspeti, iar vinul, sub 6%, asa incat trebuie sa se stie ca nimic nu substituie forta unui strugure proaspat;
  Este necesara putina miscare in fiecare zi, de la o jumatate de ora in sus;
  Pentru dezintoxicare se recomanda sa se bea 3 pahare de must in fiecare zi intre mese;
  Planul de dieta trebuie respectat intocma si pentru ca aceasta sa fie eficienta.
      Cei mai indicati struguri pentru a face cura sunt: pineau, pineau negru, de Burgogne, pineau alb, Riesling, petit gris. Pana nu demult apreciate doar ca materie prima pentru vin, aceste fructe au devenit materie prima pentru medicamente, datorita proprietatilor lor terapeutice. Studii riguroase, facute in laboratoare si clinici de prestigiu din lume, demonstreaza ca strugurii, consumati din belsug, rivalizeaza ca actiune terapeutica cu o intreaga industrie de medicamente.
  Cura de mare intensitate Incepe cu o perioada "de incalzire" de trei zile, in care se consuma progresiv: o jumatate de kilogram de struguri in prima zi, un kilogram in a doua zi, ajungandu-se la 1,5 kilograme in cea de-a treia zi. Dupa aceste zile in care ne obisnuim digestia si metabolismul cu strugurii, urmeaza 5 zile (daca vreti sa slabiti drastic pot fi si 10 zile), in care se consuma numai si numai struguri, ca atare sau sub forma de suc (must).
  Cura de intensitate medie Timp de doua zile pe saptamana nu se consuma nimic altceva decat struguri: 1,5 - 3 kg pe zi.
  Cura in varianta blanda La aceasta cura este ca se pot consuma si alte alimente in afara de struguri, dupa un plan precis.
   
  TRATAMENTE INTERNE. Efecte benefice
  Obezitate si ingrasare - toate cele trei cure cu struguri vizeaza explicit o scadere mai mult sau mai putin brusca in greutate. Important este ca, pe langa acest efect, se produce si o eliminare masiva a toxinelor din corp, care va favoriza apoi mentinerea greutatii in limitele pe care le dorim.
  Hipertensiune - in formele usoare de hipertensiune, cura cu struguri este un remediu excelent si foarte bland.
  Bolile de ficat (hepatita, sechele post-hepatice) - cura trebuie facuta cel putin o data pe an, dupa ea evitandu-se consumul alimentelor grase, grele, prajeli etc.
  Afectiuni biliare - cura cu struguri este recomandata mai ales in tratamentul dispepsiei, a colecistitei si pentru prevenirea si tratamentul litiazei biliare in forme usoare.
  Digestie lenta - se recomanda ca strugurii (nu foarte dulci) sa fie consumati cu minimum 30 de minute inainte de masa.
  Constipatie - strugurii stimuleaza digestia, peristaltismul intestinal, cojile lor actionand ca un "piston natural" care impinge din colon materiile reziduale.
  Guta - strugurii in cantitate mare mobilizeaza si elimina din organism acidul uric.
  Anemie - mai ales strugurii rosii si negri contin substante antianemice in cantitati importante, in plus, vitaminele din complexul B ajuta la fixarea fierului.

   Strugurii si folosirea lor in industria COSMETICA
  Strugurii, considerati in antichitate fructe sacre, au devenit astazi materie prima pentru industria farmaceutica si pentru cea cosmetica.
Rolul acestora in cosmetica este deja cunoscut de toate femeile. Ca orice fruct, strugurii sunt bogati in saruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, fier) si vitamine (A, B).
Acestia stimuleaza refacerea celulara , descongestioneaza tesuturile si au efecte remarcabile in tratarea tenurilor acneice (sucul de struguri) dar si a tenurilor imbatranite (masca), prevenind aparitia ridurilor.
Sucul proaspat de struguri poate fi folosit drept demachiant si se potriveste oricarui tip de ten.
Pentru tratarea tenului cu pori mari si dermatoze usoare se poate aplica o masca din cojile ce raman de la stoarcerea strugurilor. Acest tratament poate fi facut ocazional, dar rezultatele se vad dupa 5-7 zile.
Sub forma de lotiune, strugurele tonifica si deschide culoarea pielii.
Acest fruct poate fi de asemenea folosit pentru reducerea punctelor negre si catifelarea tenului.
      
  Strugurii si CANCERUL
   Semintele de struguri au prorietati anti-virale, proprietati anti-cancerigene si asigura o buna circulatie a sangelui. De asemenea, pielea strugurilor este hranitoare, distrugand celulele canceroase din corpul uman.
Continutul ridicat de flavenoizi din struguri este considerat a avea potential ridicat in oprirea raspandirii cancerului. 10 tipuri de flavenoizi au fost descoperite pentru prima data in struguri, efectul lor sinergic fiind unul cu adevarat remarcabil.
Resveratrolul din struguri ajuta, de asemenea, la inhibarea cresterii tumorilor in cancerul de prostata, san, plaman si ficat.
   
     Strugurii si procesul de IMBATRANIRE
Resveratrol este un antioxidant natural care pot reduce afectiunile cardiace, riscul dezvoltarii cancerului si chiar al unor boli mintale precum Alzheimer.
 In plus, strugurii ajuta la prevenirea pierderii vederii datorate imbatranirii si reduce riscul degenerarii maculare cu aproape 30-40%.
        
   CONTRAINDICATII la cura cu struguri    
   Bolile in care este strict contraindicata cura cu struguri sunt: diabetul, problemele renale grave, hipertensiunea grava, retentia de apa in tesuturi, colita de fermentatie, diareea cronica.

Niciun comentariu: