Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

28 ianuarie 2011

Top zece idei greşite despre alimentaţia de fiecare zi

         Este sau nu sănătoasă apa carbogazoasă, atacă nesul inima pentru că are prea multă cofeină, zahărul brun îngraşă mai puţin decât cel alb? Nutriţioniştii explică cele mai frecvente mituri alimentare. Specialiştii în nutriţie Luiza Pîrvu şi prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi explică cele mai răspândite mituri alimentare.

1. Apa minerală cu bule nu e sănătoasă
Fals.
"Apa carbogazoasă nu e indicată celor cu afecţiuni gastrice (hiperaciditate, ulcer) sau celor cu boli renale", explică specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi. Apa minerală naturală (îmbogăţită în mod natural cu dioxid de carbon) conţine minerale şi microelemente esenţiale pentru organism, stimulează diureza, are rol benefic în colite şi afecţiuni biliare şi diminuează pofta de mâncare.
În schimb, apa carbogazificată, în care se adăugă artificial dioxid de carbon, trebuie evitată.

2. Metabolismul scăzut este singurul vinovat de îngrăşare
Fals.
"Este adevărat că tendinţa de îngrăşare se poate asocia cu disfuncţiile endocrine (insuficienţa tiroidiană e cea mai frecventă) care influenţează metabolismul, însă principala cauză a îngrăşării rămâne excesul caloric (aport mai mare decât consum), căruia i se adaugă sedentarismul", arată Luiza Pîrvu.

3. Dacă mâncăm seara sau după ora 18.00, ne îngrăşăm
Fals.
După ora 18.00 se poate servi o cină uşoară, pe bază de carne slabă (piept de pui, curcan, peşte) şi salate sau legume la grătar.
"Este important de reţinut că ultima masă trebuie să fie luată cu două-trei ore înainte de culcare", mai spune nutriţionistul Luiza Pîrvu. Există persoane care muncesc noaptea şi care au cu totul alt program alimentar. Fiecare persoană trebuie să îşi stabilească programul alimentar în funcţie de propriile activităţi.


4. Salata slăbeşte
Fals.
Pe lângă faptul că niciun aliment în sine nu slăbeşte, salatele pot conţine o cantitate mare de grăsimi, în funcţie de dressing. Însă o salată care conţine doar roşii, castraveţi, ardei, salată verde, varză, cubuleţe din piept de pui - la grătar sau fiert -, brânză şi câteva măsline verzi are un conţinut caloric redus, este bogată în vitamine şi poate înlocui cu succes o masă. Crutoanele, sosurile din smântână sau pâinea consumată la salată pot adăuga calorii considerabile.


5. Mierea nu îngraşă
Fals.
O linguriţă de miere are circa 25 de calorii. Ca atare, un consum semnificativ de miere (mai ales în celebra combinaţie pâine şi unt sau croissant) înseamnă un aport caloric mare. Este adevărat că mierea aduce pe lângă calorii şi vitamine (B1, B6, B9, B12, A, C, K), fiind un aliment valoros dacă e consumat cu moderaţie.


6. Pâinea şi cartofii îngraşă
Fals.
Cu excepţia apei, toate alimentele au calorii, mai multe sau mai puţine. În funcţie de modul în care alegem să le consumăm, de produsele cu care le asociem, de cantitate, ele îşi vor schimba conţinutul caloric. De exemplu, o felie de pâine are în medie 50 de calorii. Dacă o vom asocia cu miere şi unt, ea îşi va tripla valoarea energetică. De asemenea, este o diferenţă mare de calorii între cartofii fierţi şi cei prăjiţi.

7. Zahărul brun îngraşă mai puţin decât zahărul alb
Fals.
Diferenţa dintre cele două tipuri de zahăr se referă doar la procedeul de extracţie. Zahărul brun este un produs mai puţin prelucrat şi rafinat, care are însă acelaşi număr de calorii.


8. Lactatele degresate sunt mai sănătoase
Fals.
Organismul nostru are nevoie şi de lipide, fiind demonstrat că dietele de slăbire care le elimină nu sunt eficiente pe termen lung. În plus, grăsimea din lapte ajută la asimilarea corectă a vitaminei D.


9. Cafeaua solubilă (nesul) atacă inima şi are mai multă cofeină decât o cafea normală
Fals.
"O ceaşcă de cafea normală are cam 135 de grame de cofeină, în timp ce una de cafea solubilă are 90 de grame. Important este modul de preparare a cafelei, cafeaua turcească, preparată la ibric, este cea mai bogată în cofeină. Cel mai sănătos mod de preparare a cafelei este la filtru sau espressor", arată prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

10. Copiii nu trebui să mănânce ouă de raţă
Fals.
Ouăle de raţă pot fi consumate la orice vârstă, chiar şi de copii, doar fierte tari şi nu moi sau crude (în maioneze) deoarece există riscul ca ele să fie contaminate cu salmonella. În cazul ouălor de găină, riscul de contaminare este foarte scăzut.


Niciun comentariu: