Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

10 martie 2011

OSTEOPOROZA, cosmarul oaselor

     Osul este un material viu, desi nu am crede asta, banuind ca scheletul cu oasele lui nu este decat o arma de sustinere precum fier betonul din constructii. Numai ca osul este o materie vie, care se innoieste dupa ce-i mor unele celule si care se simte bine atunci cand este incarcat cu forte si nu leneveste.
Boala metabolismului osos
Osteoporoza e o pierdere de structura osoasa, care scade rezistenta oaselor si mareste riscul de fractura. In Comunitatea Europeana, la treizeci de secunde se inregistreaza o fractura din cauza fragilitatii oaselor, caracteristica osteoporozei. Explica osteoporoza doctorul Violeta Bojinca, seful de lucrari, medic primar la Clinica de boli interne si reumatologie a Spitalului „Sf. Maria“. Osteoporoza apare doar la oameni. Si este un pret al ridicarii omului pe doua picioare. Osteoporoza este o boala a metabolismului osos. Osul, in osteoporoza, are o calitate si o rezistenta mai proaste. Aceasta rezistenta rea provine de la faptul ca s-a pierdut din zestrea de proteine a structurii osoase si s-a imputinat si partea minerala, adica mineralele nu se mai depun in os. Osteoporoza e de doua feluri: asa-zisa osteoporoza idiopatica, ce apare prin trecerea anilor, si osteoporoza secundara provenita din alte boli (reumatisme, lupus, afectiuni endocrine etc.). Osteoporoza idiopatica este de tip I, aparand dupa menopauza, intre 50 si 75 de ani, si de tip II, peste varsta de 75 de ani. Dupa menopauza, apare un deficit de estrogen, acei hormoni feminini, si pierderea de substanta osoasa se accelereaza sau este mai lenta, in functie de persoana respectiva. In osteoporoza peste 75 de ani, de batranete, are loc si o pierdere de os, dar si o neformare de os. Nu se mai nasc celule osoase noi. Pe suprafata pamantului, sufera de osteoporoza aproximativ doua sute de milioane de femei. Din cauza osteoporozei, mai intai apar fracturile si tasarile de vertebra si mai tarziu, dupa menopauza, apar fracturile de col femural, adica de cap al femurului la sold si fracturile de antebrat.
Examenul dexa
Boala trebuie diagnosticata si trebuie facuta si o profilaxie, deci o prevenire. Dupa menopauza, femeile trebuie sa-si faca un test de osteoporoza. Testul de osteoporoza este corect numai prin examenul DEXA, care este o absorbtie duala cu raze X. Testul DEXA e singura metoda de diagnosticare a osteoporozei. Testul cu ultrasunete pe calcai nu precizeaza diagnosticul osteoporozei. Testul DEXA se masoara la coloana lombara si la sold. Exista tratamente foarte eficiente in cazul osteoporozei. Care sunt factorii de risc care maresc posibilitatea de osteoporoza? In primul rand, sa fi existat la mama fracturi din cauza osteoporozei. Dar riscul de osteoporoza creste si din pricina fumatului si cand omul ia medicamente cortizonice antiinflamatorii. Si bolile reumatice inflamatorii ca poliartrita reumatoida constituie un factor de risc. Cand un om a facut o fractura din osteoporoza, riscul de a urma si o alta fractura este mai mare. Mai ales se intampla fracturi la vertebre la femeile care sunt cocosate din cifoza sau au tasari ale coloanei vertebrale.
Alimentatia
Tratamentul este urmat dupa un an de un test de osteoporoza facut pe acelasi aparat, pentru a vedea daca in urma terapiei a crescut densitatea minerala a oaselor. Daca in urma tratamentul s-a mentinut densitatea osoasa, si acesta este un lucru pozitiv, caci s-a stabilizat osul si n-a mai pierdut masa osoasa. Terapia in osteoporoza se face in primul rand prin aport de calciu cu vitamina D, ceea ce constituie si o profilaxie. Dar in masurile de terapie se incadreaza si lasatul de fumat, dar si mers mai mult pe jos. Alimentatia trebuie sa fie echilibrata: cu lactate, cu paine neagra etc. Doza de calciu zilnic trebuie sa fie de 1.000 mg. Daca omul are in alimentatie lactate pentru profilaxie e suficient. Dar cand s-a instalat osteoporoza, tratamentul trebuie sa indeplineasca doza zilnica de un gram de calciu. Calciul trebuie sa fie insotit de vitamina D. Trebuie sa se ia suplimente cu vitamina D in valoare de 800 de unitati in tratamentul osteoporozei si de 400 de unitati de vitamina D cand se face profilaxia osteoporozei.
Medicatie
Iata si unele medicamente recomandate osteoporozei. Unele medicamente din familia bifosfonatilor impiedica pierderea osoasa. Alte medicamente ajuta la formarea de os. Si aceste medicamente sunt variante de hormoni paratiroidieni. Au aparut si medicamente cu efect dublu. Ele ajuta si la formare de os, si la franarea de saracire in subtanta osoasa. Dupa menopauza, se poate aplica si terapia cu estrogeni din cutie, deci cu hormoni feminini de substitutie. Terapia cu estrogeni, dupa menopauza, are un efect foarte bun pe os, dar apar efecte secundare in bolile cardiovasculare, pe vase si sunt marite riscurile de cancer de san. Oricum, daca se face terapie cu estrogeni de substitutie, femeia trebuie sa fie atent evaluata medical si sa fie sub observatie. La barbati, osteoporoza are trei cauze: deficit de hormon masculin testosteron, alcoolism si practicarea unor terapii cu cortizon in bolile inflamatorii.
Bau-Bau
Se intampla unele scene de-a dreptul greu de acceptat. Si anume: cand s-au mai adunat ceva ani, omul aluneca si pica in sufragerie pe covorul moale si cu toate astea sufera o fractura importanta dintr-o cazatura banala. Sau buna gospodina, trecuta de 50 de ani, se duce sa scoata din borcan muraturi, ridica borcanul si, deodata, este fulgerata de o durere ascutita in spate. Iar controlul medical arata ca i s-a fisurat sau chiar fracturat o vertebra de la ridicarea unui „mizilic“. De vina este osteoporoza, ajunsa un fel de bau bau. In realitate, fracturile oaselor sau vertebrelor dau ca vinovata osteoporoza. Oamenii s-au speriat de aceasta boala, desi a intervenit o oarecare exagerare in privinta ei. 

Niciun comentariu: