Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

19 martie 2011

RASINA si CETINA de brad


 
        Ati ascultat vreodata cum... ninge linistit? In pacea muntelui, departe de oameni si de zgomote, se poate auzi cum cad fulgii de zapada. E un sunet cat se poate de real, care nu poate fi comparat cu nimic altceva, nici cu zgomotul vantului, nici cu fosnetul frunzelor si nici cu tropotul marunt al ploii. Este mai degraba un sunet al linistii, o liniste profunda, desavarsita de incremenirea brazilor printre perdelele de zapada. Dar somnul padurii este inselator. Laboratoarele nevazute din acele si din tulpinile miliardelor de brazi pulseaza, iarna, de viata. Nimeni nu stie cum, dar brazii traiesc, lucreaza, sub incremenirea zapezii si a gerurilor. Aroma aceea tamaiata, de brad, care ne incanta sufletul la venirea sarbatorilor, este rodul unei chimii fine, a unei activitati neintrerupte desfasurate iarna, cand se crede ca toata natura vegetala hiberneaza. De fapt, lumea vegetala are „abilitatea“ de a se mentine intr-o continua transformare, asa incat sa fie mereu adaptata capriciilor si primejdiilor oricarui anotimp. Iar din acest proces continuu, de adaptare si de transformare a plantelor, rezulta si ceea ce noi, oamenii, numim remedii. Despre unele dintre ele vom vorbi in continuare, mai precis: despre rasina si cetinile de brad, cele mai accesibile medicamente proaspete ale acestui sezon.
Recoltarea RASINII de brad                    
Rasina de brad se acumuleaza pe trunchiul arborelui, acolo unde acesta a fost ranit, ea avand un rol de dezinfectant si de cicatrizant. Ca atare, o vom putea recolta de pe orice traseu turistic montan care strabate o padure de brad. Din pacate, in aceste zone, brazii sunt adesea scrijeliti si ca atare au acumulari masive de rasina. Fiindca prezenta ei indica, de fapt, o rana a copacului, o vom desprinde de pe trunchi cu multa grija, cu ajutorul unui cutitas, doar de acolo unde stratul este gros si nu este nevoie sa razuim trunchiul, pentru a nu-l rani si mai rau, si pentru a nu lua si bucati de scoarta care ulterior vor complica procesul prepararii. Rasina se poate depozita in pungi de plastic, dar nu mai mult de cateva zile, deoarece le va dizolva, sau in cutii metalice, in cazul in care vrem sa o tinem o perioada de timp mai lunga (termenul sau de valabilitate este de 3-4 ani).
Preparate pe baza de rasina  
Tinctura
Se obtine simplu, amestecand un pahar (200 ml) de alcool alimentar tare, de 80-90gr., cu 3-4 linguri de rasina. Amestecul se pune intr-un borcan care se va inchide ermetic, cu capac, si se lasa minimum 3 zile, intr-un loc caldut, agitandu-l periodic, asa incat rasina sa se dizolve cat mai bine. Dupa trecerea acestui interval de timp, preparatul se filtreaza, iar tinctura rezultata se depoziteaza in sticlute care vor fi pastrate inchise ermetic.
Tinctura de rasina este un remediu cicatrizant, antiinfectios si antiinflamator, comparabil cu propolisul, dar mult mai bine tolerat de catre organism decat acesta.
Unguentul
Se prepara din sapte linguri de untura, o lingura de rasina de brad cat mai curata si cate o lingurita de miere zaharisita si de ceara de albine (ambele le gasim in piete, la apicultori). Mai intai se pune intr-un vas, la foc mic, untura, si se lasa cat sa devina lichida, dupa care se adauga rasina si ceara, care se amesteca pana ce se dizolva complet, dupa care se ia vasul de pe foc, se adauga mierea si se lasa sa se raceasca. Cat mai este cald, unguentul se toarna intr-un borcan, care va fi inchis si lasat in frigider, unde se poate pastra pana la trei luni.
Uleiul cu rasina
Intr-o oala cu apa clocotita, tinuta pe foc mic, se pune un vas cu 100 ml (jumatate de pahar) de ulei de masline, care se lasa sa se incalzeasca. Dupa ce uleiul a devenit fierbinte, se pune o lingura de rasina si se amesteca bine pana se dizolva complet. Se filtreaza, se lasa sa se raceasca si se pune intr-o sticla care va fi inchisa ermetic. Cu acest ulei se fac frictionari pentru combaterea afectiunilor respiratorii si se aplica pe arsuri de gravitate mica si pe contuzii, pentru o vindecare rapida.
Tratamente interne cu rasina de brad
Cistite, cistite hemoragice, infectii renale - se ia de 3-4 ori pe zi cate o lingurita de tinctura de rasina de brad, dizolvata in jumatate de pahar de apa. Preparatul se administreaza pe stomacul gol, in cure de minimum 14 zile, avand efecte antiinfectioase, cicatrizante si regenerative epiteliale foarte puternice. De asemenea, rasina de brad (si intr-o masura si mai mare cea de pin) are efecte de stimulare a diurezei si a activitatii rinichilor similare tincturii de ienupar, dar fara actiunea iritativa a acesteia. Studii foarte recente facute in Coreea de Sud, in anul 2009, sub conducerea dr. S. Yang, arata ca rasina si uleiul volatil de brad sunt foarte active ca antibiotice contra: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Listeria monocytogenes.
Tusea - se ia de 3-4 ori pe zi, cate o lingurita de tinctura de rasina, amestecata cu o lingura de miere lichida. Este un excelent calmant, dezinfectant si stimulent imunitar pentru zona gatului. Acest remediu este foarte eficient si pentru prevenirea si combaterea suprainfectiilor bacteriene, in cazul virozelor gripale.
Tabagismul - se administreaza o data la patru ore o jumatate de lingurita de tinctura de rasina de brad, amestecata cu o lingurita de miere de salcam. Acest preparat decongestioneaza arborele bronsic de secretii si, se pare, reduce dorinta de a fuma, fiind de ajutor celor care vor sa renunte la acest viciu extrem de periculos pentru sanatate. Mai mult, studii facute in anul 2005, in Grecia, arata ca bradul are efecte antitumorale, prevenind aparitia bolii canceroase, la care fumatorii, activi sau pasivi, sunt foarte expusi.
Balonare si colici abdominale  - care apar in contact cu frigul - se administreaza, inainte de a merge dimineata la toaleta, o lingurita de tinctura pusa pe o bucatica de paine uscata. Tinctura de rasina de brad regleaza flora intestinala, prevenind dezvoltarea exploziva a bacteriilor care produc flatulenta, bacterii care se dezvolta mai activ pe fondul scaderii imunitatii, in conditii de frig.
Infectii intestinale, colita de fermentatie - vreme de trei saptamani, se administreaza inainte de fiecare masa o bucatica de paine uscata pe care s-a pus o lingurita de tinctura de rasina. Se iau minimum trei doze pe zi. Rasina de brad actioneaza ca antibiotic, ajuta la regenerarea mucoaselor tubului digestiv, impiedica proliferarea in exces a florei de fermentatie.
Tratamente externe cu rasina de brad
Raceli de tot felul - se face un masaj al intregului corp cu ulei de rasina, insistandu-se asupra zonei toracice. Este un remediu popular care se foloseste atat pentru prevenirea imbolnavirilor, cat si pentru vindecarea rapida.
Amigdalita - se face gargara cu doua lingurite de tinctura de rasina dizolvata in putina apa. Aceasta procedura are un efect antimicrobian si stimulent imunitar rapid, fiind recomandata si in faringita, traheita, faringo-amigdalita etc.
Negii - se pune pe neg o bucatica de rasina si deasupra se acopera cu un plasture care sa o fixeze. Se tine 24 de ore, dupa care se schimba. Tratamentul se face 7 zile la rand.
Ranile - se cicatrizeaza mult mai repede si fara urme, daca se trateaza cu tinctura de rasina. Aceasta se aplica folosind un tampon de vata, cu care se scalda locul afectat, curatat bine in prealabil.
Arsurile - atunci cand sunt de gravitate mica, se trateaza cu unguentul de rasina a carui reteta am prezentat-o anterior. Arsurile de gravitate mai mare se trateaza intr-o prima faza cu tinctura de rasina, pentru a preveni infectia, dupa mai multe zile folosindu-se unguentul.
Eczemele infectioase uscate - se trateaza cu comprese cu tinctura de rasina, care se tin vreme de un sfert de ora pentru a inmuia tegumentele, dupa care se lasa sa se usuce, iar deasupra se aplica o pelicula de ulei de rasina. Acelasi tratament se face si in cazul contuziilor (vanatailor), efecte mai bune obtinandu-se prin utilizarea unguentului in locul uleiului.
Precautii si contraindicatii
Anumitor persoane, rasina le poate provoca reactii alergice, indiferent daca este administrata intern sau extern. Din acest motiv, inainte de a incepe un tratament cu acest produs, este necesar sa facem un test, luand pe cale bucala sau aplicand pe piele cateva picaturi de tinctura. Daca apar senzatii neplacute, de iritatie, inflamatie, daca se declanseaza catar respirator sau apare inrosirea pielii, tratamentul cu rasina va fi evitat. (Rasina dizolva substanta din care este alcatuita dantura, motiv pentru care nu se administreaza intern ca atare, deoarece se lipeste foarte usor pe dinti, ci doar sub forma de tinctura.)
Tratamentul cu CETINA de brad
In perioada de iarna, in acele bradului este secretata o foarte mare cantitate de uleiuri aromatice, cu efecte vindecatoare exceptionale. Va prezentam doua modalitati de punere in valoare a acestui remediu vegetal, pe care il gasim din belsug in brazii.
Siropul de ace de brad
Se prepara din acele de brad desprinse de pe cetini, cu ajutorul unui cutit, spalate si strivite ulterior pe o planseta de lemn, cu un sucitor. Se umple cu ele un borcan pe un sfert, dupa care se adauga miere, pana se umple complet. Se inchide ermetic. Recipientul se tine pe calorifer sau in apropierea unei surse de caldura. Dupa trei saptamani, se obtine un sirop cu miros foarte puternic de brad (mult mai puternic decat cel de muguri). Se filtreaza si se pastreaza in vase bine inchise.
Recomandari
Tuse persistenta, imunitate scazuta a segmentului respirator - se administreaza cate o jumatate de lingurita de sirop de ace de brad, de 6 ori pe zi. Tratamentul dureaza minimum 7 zile si are efecte antiinfectioase, imunostimulente si regenerative puternice.
Apetit alimentar excesiv - se administreaza inainte si dupa masa cu cinci minute cate o lingura de sirop de ace de brad, fara apa. Acest preparat este foarte bun si ca desert, intrucat inhiba pentru o perioada destul de mare apetitul pentru dulciuri.
Oboseala intelectuala - se iau 1-2 lingurite de sirop de ace de brad, atunci cand trebuie facut un efort mental prelungit. Mierea din sirop redreseaza rapid glicemia si hraneste creierul, in timp ce uleiul volatil din ace are efecte tonice psihice si cerebrale.
Sterilitate la femei - se face o cura de 1-2 luni cu sirop de ace de pin (se prepara intocmai ca si cel din ace de brad). Acele de pin au efecte puternice de stimulare si de reglaj a activitatii glandelor sexuale la femei.
Baia aromatica din cetini de Brad - 5 maini de cetini maruntite se pun la macerat in doi litri de apa, la temperatura camerei, vreme de opt-zece ore (de dimineata pana dupa amiaza). Preparatul se strecoara, lichidul rezultat se pune deoparte, in timp ce planta ramasa se pune in alti doi litri de apa clocotita si se lasa sa stea acoperita pana se raceste, dupa care se filtreaza. In final, se combina cele doua preparate (maceratul si infuzia racita), care se vor pune in apa de baie, aflata la o temperatura de 38-39 de grade Celsius. Baia de plante dureaza 20-30 de minute, dupa care pacientul se va usca prin tamponare cu prosopul si va ramane sa se odihneasca la loc foarte calduros, vreme de jumatate de ora. Iata cateva recomandari ale acestei bai:
-      Artrita, poliartrita reumatoida - se fac de 2-3 ori pe saptamana bai cat mai fierbinti, care au efecte foarte puternice, mai ales in perioadele reci ale anului.
-      Prevenirea racelilor si gripelor - se fac de 1-2 ori pe saptamana bai cu cetini de brad. Uleiurile volatile degajate au efecte exceptionale asupra intregului aparat respirator, fiind un excelent mijloc profilactic, pentru tratarea in faza incipienta a gripei si guturaiului.
-      Oboseala fizica si psihica - se fac bai calde cu cetini de brad la sfarsitul zilei. Medicul Bach (fondatorul terapiei florale) spunea despre cetinile de brad ca sunt un excelent tonic psihic, fiind util in starile de oboseala, epuizare, dar si impotriva descurajarii, auto-condamnarii si deznadejdii.

Un comentariu:

aventoro spunea...

mltumesc pentru like
sergiu