Despre mine

"Nobody can make you feel inferior without your permission." - Eleanor Roosevelt

30 aprilie 2011

Cele mai faimoase asasinate din istorie

     
Asasinatul, spre deosebire de crima, este considerat uciderea unei personalitati politice, religioase sau mondene. In general, in cazul asasinilor (cei neplatiti), motivul este clar - gelozie, un ideal politic sau religios, razbunarea sau banii. Desigur, exista si cazuri in care niste dezechilibrati mintal vor sa ajunga si ei celebri macar in acest fel. De-a lungul timpului, asasinatul era aproape o forma de guvernamant: de la Cezar, trecand pe la Curtile regale ale Frantei sau Angliei pana la cei 9 premieri niponi ucisi dupa 1860 sau cei 4 presedinti americani.

10. ALEXANDER LITVINENKO, fost agent KGB in varsta de 44 de ani, a fost otravit cu poloniu 210 (o substanta radioactiva) si a murit in noiembrie 2006, la un spital din Londra. Litvinenko fusese avertizat ca urma sa fie asasinat de serviciile secrete din Rusia. Inainte de a fi internat, in stare grava, el a avut intalniri la Londra cu doi cetateni rusi. Se stie ca fostului spion i s-a pus otrava intr-o cana cu ceai, gasita in camera sa de hotel.
Intr-un mesaj dictat cu trei zile inainte de a muri, Alexander Litvinenko l-a acuzat de-a dreptul pe presedintele rus
Vladimir Putin de asasinarea sa. Moscova a negat categoric ca ar fi dorit lichidarea lui Litvinenko sau ca ar avea vreo legatura cu moartea acestuia.
9. JOHN LENNON, liderul Beatles-ilor, a fost asasinat pe 8 decembrie 1980, in fata unui hotel din New York. El a fost impuscat in piept, in spate si in bratul stang. A murit 30 de minute mai tarziu in drum spre spital. In acel decembrie, un fanatic, pe numele sau, Mark David Chapman, a pus mana pe pistol pentru a-si ucide idolul, de la care cu numai cateva ore in urma primise un autograf. Nebunii intra si ei, cum pot, in istorie.
Chapman se afla si astazi in spatele gratiilor. Nu cu mult timp in urma a facut o cerere pentru a fi gratiat. Reactiile opiniei publice au fost extrem de violente.
8. ABRAHAM LINCOLN, al 16-lea presedinte al SUA, a fost ucis in aprilie 1865 de John Wilkes Booth, un spion sudist, suparat pe liderul de la Casa Alba pentru ca sprijinea eliberarea negrilor din sclavie. Lincoln a fost impuscat in cap, in loja sa de la teatrul Ford, in timpul unui spectacol. Booth a reusit sa scape, dar a fost prins dupa cateva zile si impuscat mortal.
     Desi oficial autoritatile americane nu au acceptat asta niciodata, oamenii s-au intrebat mereu daca mana asasinului John Wilkes Booth nu a fost dirijata de adversarii politici ai lui Lincoln. Mai ales ca, la sfarsitul razboiului civil din SUA (1861-1865), situatia lui Lincoln era destul de dificila. El se bucura de increderea maselor largi ale americanilor, care se convinsesera ca, presedintele, desi cu multe ezitari si solutii de compromis, mergea in intampinarea nazuintelor poporului. Dar numarul dusmanilor politici ai lui Lincoln nu numai ca nu se micsora, ci, dimpotriva, crestea. Il urau atat plantatorii sudisti, cat si simpatizantii acestora din statele nordice, partizani ai intelegerii cu statele sclavagiste rebele. In acelasi timp, politica lui Lincoln continua sa provoace nemultumirea radicalilor-aripa stanga a propriului sau partid, partidul republican.

7. MARTIN LUTHER KING JR. a fost un pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptator pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din SUA. A fost asasinat pe 4 aprilie 1968, in Memphis, Tennessee. A fost impuscat mortal, in balconul sau de la camera de hotel.
In 1977, Jimmy Carter ii acorda, postum, Medalia Prezidentiala a Libertatii. Martin Luther King a fost cel mai tanar laureat al premiului Nobel pentru Pace in 1964 pentru lupta impotriva segregatiei rasiale. Ziua Martin Luther King a fost declarata, in 1968, sarbatoare nationala in SUA.
    Potrivit versiunii oficiale, asasinul lui King a fost James Earl Ray, insa multi nu au crezut varianta asta, ci aceea ca asasinatul a fost rezultatul unui complot in care au fost implicati inalti oficiali din FBI, CIA, Departamentul de Stat, politia din Memphis, dar si indivizi care aveau legaturi cu crima organizata.
    Un juriu din Tennessee s-a pronuntat in 1999 in favoarea familiei lui Luther King, recunoscand ca asasinarea liderului de culoare a fost intr-adevar rezultatul unei conspiratii.

6. Presedintele american JOHN F. KENNEDY a fost impuscat mortal, la Dallas, pe 22 noiembrie 1963, in timp ce se deplasa cu masina prin oras, cand coloana prezidentiala traversa Dealey Plaza. Investigatiile oficiale l-au gasit pe Lee Harvey Oswald vinovat de moartea presedintelui.
  Autorii si motivele crimei sunt si astazi controversate. Au existat insa sustinatori ai unei teorii a conspiratiei din care acest Lee Harvey Oswald ar fi doar un actor. Mai ales ca Oswald a fost si el ucis la doua zile dupa moartea presedintelui.
Recent a aparut o transcriere a unei convorbiri intre Oswald si ucigasul sau, in care acestia discuta despre uciderea lui Kennedy ca masura de a opri cercetarile in randul mafiei efectuate sub comanda fratelui fostului presedinte, procurorul general Robert Kennedy.
      De altfel si senatorul Robert F. Kennedy a fost impuscat pe 5 iunie 1968, de un palestinian. Multi se intreaba si astazi cine a comandat asasinatul.

5. Arhiducele Imperiului Austro-Ungar FRANZ FERDINAND a fost asasinat in timpul unei vizite de lucru la Sarajevo, Bosnia si Herzegovina pe 28 iunie 1914 de impreuna cu sotia sa, Sophie, ducesa de Hohenberg, de extremistul sarb Gavrilo Princip, unul dintre cei sase membri ai unei bande teroriste coordonate de Danilo Ilic Mana Neagra.
    Acest asasinat a denclansat Primul Razboi Mondial, Imperiul Austro-Ungar declarand razboi Serbiei. Cabrinovic a aruncat o bomba inspre masina arhiducelui, explodand langa masina. La putin timp arhiducele Francisc Ferdinand si sotia sa Sophie sunt omorati de catre Princip, in timp ce ei se aflau in drum spre spital pentru a vizita ofiterul ranit de bomba. In momentul in care masina a incetinit la intrarea pe un pod, arhiducele austro-ungar si sotia sa au fost impuscati mortal.

4. Premierul israelian YITZHAK RABIN a fost ucis de extremistul Yigal Amir, la un miting pentru pace desfasurat la Tel Aviv, pe 4 noiembrie 1995.
Cu toate ca asasinul, Igal Amir, a fost prins in flagrant si zace intr-o inchisoare, dosarul a ramas deschis. Multe mistere continua sa pluteasca in jurul lui. Semnele de intrebare s-au inmultit din momentul in care a fost pusa in circulatie versiunea "celui de-al treilea glont".
   In camasa si maieul decedatului ar fi fost detectate trei gauri de glont. Or, tot timpul s-a spus ca Igal Amir a tras doua focuri de arma asupra premierului. Amir a angajat un nou avocat si cere revizuirea procesului. El sustine ca glontul mortal a fost cel de-al treilea. Cine a tras acest al treilea foc? Au aparut intrebari noi si raspunsurile sunt greu de gasit.
3. MAHATMA GANDHI, parintele independentei Indiei si initiatorul miscarilor de revolta neviolente, a fost impuscat mortal de un fanatic hindus, la 30 ianuarie 1948, in timpul unei ceremonii religioase. El a murit cu cuvantul "Dumnezeu" pe buze. Considerat un fel de sfant si un conducator politic, Gandhi obtine retragerea britanica si independenta Indiei la 15 august 1947. Incinerarea sa publica a provocat manifestari extraordinare de doliu popular.
Asasinul, Nathuram Godse, era un radical hindus. Godse si complicele sau, Narayan Apte, au fost condamnati si executati in noiembrie 1949.
2. CEZAR a convocat Senatul la Idele lui Marte, pe 15 martie 44 i.Hr., cand a fost si ucis. Cu putine zile in urma, un prezicator ii spusese lui Cezar: "Fereste-te de Idele lui Marte". In timpul intrunirii Senatului, Cezar a fost atacat si injunghiat de un grup de senatori, care se intitulau Liberatorii. Acestia si-au justificat actiunea spunand ca au comis tiranicid, nu crima, aparand Republica de ambitiile monarhale pretinse de Cezar.
Printre asasini se aflau Gaius Trebonius, Decimus Junius Brutus, Marcus Junius Brutus si Gaius Cassius Longinus; Cezar le gratiase majoritatea crimelor si chiar ii avansase in cariera.  Marcus Brutus era un var indepartat al lui Cezar si fusese numit ca unul dintre mostenitorii sai testamentari.
    De asemenea, se speculeaza ca Marcus Brutus era fiul nelegitim al lui Cezar, din moment ce acesta avusese o aventura cu Servilia Caepionis, mama lui Brutus; insa Cezar avea doar cincisprezece ani la data nasterii lui Brutus.  Cezar a primit 23 de lovituri(conform altora chiar 35), care variau intre superficiale si mortale si, ironia soartei, s-a prabusit la picioarele unei statui a fostului sau prieten, devenit rival, Pompei cel Mare. Pompei fusese recent deificat de catre Senat, unele relatari spunand ca Cezar s-a rugat la Pompei in timp ce murea.

1. Si politica romaneasca s-a facut de multe ori prin intermediul asasinatelor. Istoria povesteste cum pe 29 decembrie 1933, premierul roman I.C. DUCA a fost impuscat in ceafa, pe peronul garii din Sinaia, de catre un legionar din "echipa mortii".
Apoi, la 21 septembrie 1939, ARMAND CALINESCU, prim-ministru al Romaniei, a fost si el ucis in Bucuresti.
In 1940, pe timpul guvernarii legionare, au fost omoriti multi oameni politici sau fosti demnitari, printre care NICOLAE IORGA SI VIRGIL MADGEARU.

29 aprilie 2011

O problema pentru toate femeile: Conturul ochilor


Pentru ca este partea cea mai fragila a fetei, zona din jurul ochilor trebuie ingrijita cu atentie.
  Din cauza subtirimii sale extreme (0,5 mm), pielea din jurul ochilor contine mai putine grasimi si mai putine substante hidratante ca restul obrazului, ceea ce o face extrem de vulnerabila. Ea este zona cea mai expusa agresiunilor exterioare - vant, poluare, razele soarelui. Lipsita de protectie, cedeaza prima la semnele imbatranirii. Pentru a intarzia cat mai mult acest fenomen neplacut, gasiti produsul cosmetic care raspunde cel mai bine problemelor dvs.


CREMELE ANTIRID
Contin acizi hidratanti foarte puternici, adaptati conturului ochilor. Indiferent daca recurgeti la creme romanesti (din gama Aslavital, de exemplu, sau Pell-Amar) sau la creme straine (Loreal, Nivea, Clarins etc.), fiti atente la ingredientele inscrise pe ambalaj. In cazul cand contin ceramide, sunt indicate pentru tenul uscat sau mixt, pentru ca impiedica pierderile de apa. In cazul cand contin liposomi, glycerol sau agenti hidratanti, se recomanda pentru tenurile imbatranite si deshidratate. Bogate in vitamina E, colagen si elastina, cremele antirid redau pielii supletea. Indiferent daca se comercializeaza sub forma de gel sau crema, pot fi utilizate incepand cu varsta de 25 de ani.
Cum se aplica: dimineata si seara, facand sa patrunda crema in piele, prin tapotari usoare cu degetele. Dinspre exterior catre interior, pe pleoapa inferioara, si dinspre interior catre exterior, pe pleoapa superioara.

PRODUSE ANTI-OBOSEALA
Rolul lor este sa dezumfle si sa aplatizeze zona pungilor de sub ochi. Sunt de doua feluri: sub forma de crema sau gel, in flacoane-pompa si contin substante anti-inflamatoare (albastrele, musetel, tei), care dezumfla pleoapele inrosite si pungile de sub ochi inca de la prima folosire. Celelalte, comercializate sub forma de seruri, au un efect de intindere a pielii. Bogate in proteine de grau, depun o pelicula subtire pe epiderma care, intarindu-se, intinde pielea. In plus, ele contin pigmenti pe baza de mica, care reflecta lumina si estompeaza semnele de oboseala.
Din pacate, din industria cosmetica romaneasca lipsesc aceste produse, oferite, insa, intr-o varietate bogata, de firmele occidentale (Lancome, Estee Lauder, Neutrogena, Vichy).
Cum se aplica: dimineata si seara, o picatura sau un jet mic de crema, tapotand cu degetele, dinspre partea exterioara a ochiului catre coltul interior.

CREMELE ANTICEARCANE
Gratie unor substante speciale (arnica, ruscus, ceai verde), ele relanseaza microcirculatia sanguina in zona ochilor, inlaturand, in timp, deseurile provocatoare de cearcane. Cunoscuta pentru proprietatile ei de a crea luminozitate, vitamina C, pe care o contin, atenueaza culoarea maro, in cateva saptamani. Se aplica inainte de machiaj.
Cum se aplica: dimineata si seara, pe cearcane, masand usor, dinspre interior catre exterior.

                               
Cosmetica Naturista
Are, si ea, oferte pentru zona sensibila a ochilor. Iata doua retete, usor de preparat, la dvs. in bucatarie:
CREMA DIN CEARA DE ALBINE

Ceara de albine e renumita pentru capacitatea ei de a netezi pielea.
Preparare si aplicare
 Topiti 10 g de ceara curata de albine (se gaseste la apicultori) intr-o craticioara pe baie de aburi si amestecati-o cu 3 linguri de miere. Lasati alifia sa se raceasca si aplicati-o dimineata si seara in zona ochilor.
CREMA CU LAMAIE SI ULEI DE MASLINE

Ceara si untdelemnul reprezinta o solutie ideala pentru pielea subtire.
Mod de preparare si aplicare
10 g de ceara curata de albine se topeste incet, intr-un vas pe baie de aburi. Se adauga, putin cate putin, 60 g untdelemn de masline si se amesteca mai departe, pana ce compozitia devine cremoasa. Se adauga o lingura de miere si o lingura de suc de lamaie si se amesteca pana se obtine o masa omogena. Se pune in borcane de portelan (cutii goale de crema de fata) si se pastreaza la rece.
Se aplica seara, dupa demachiere, prin masaj.

28 aprilie 2011

A avut loc un razboi atomic in Mesopotamia antica?

      Este stiut ca exploziile atomice desfasurate deasupra unor regiuni desertice topesc siliconul din particulele de nisip si transforma aceste particule in formatiuni de sticla. Specialistii apreciaza ca doar explozia unei bombe atomice are forta necesara realizarii unui proces chimic de asemenea amploare.
De pilda, când prima bomba atomica exploda in New Mexico, nisipul desertului suferea aceasta ciudata metamorfoza, transformându-se in mici bucati de sticla de culoare verde.

Cioburile buclucase
Acesta este teoria de la care o echipa de arheologi californieni care a a efectuat in aceasta vara sapaturi in zona vaii Eufratului a pornit in lansarea unei ipoteze de senzatie. Americanii au descoperit urmele unei vechi civilizatii, datând de acum 8000 de ani si, printre ruinele asezarilor antice, aceleasi mici bucati de sticla... Ei sugereaza ca formatiunile sticloase descoperite in valea Eufratului nu pot fi decât rezultatul unui antic razboi atomic!
„Fenomenul se manifesta la o scara extrem de redusa in natura, declara dr. Carl Joseph Donovan, de la Universitatea San Francisco. Singurele semnalari ale sale au legatura cu fulgerele, care, descarcându-se in nisip, transforma particulele minuscule in conglomerate mari de sticla, numite fulgurite. Dar, spre deosebire de fulgurite, care au o forma tubulara, formatiunile de sticla descoperite in Valea Eufratului, sunt cvasi-sferice, ceea ce exclude asadar o provenienta naturala a lor.”

Bombe atomice sau meteoriti?
Descoperirea savantilor californieni reinvie controversa privind originea tectitelor, formatiuni silicoase similare fulguritelor, dar care pot atinge dimensiuni considerabile si considerate, la momentul actual, de catre stiinta, drept reminescente ale prabusirilor unor asteroizi. „Desi teoria referitoare la tectite este indeobste acceptata, numeroasele hibe pe care le prezinta ar trebui sa ne determine s-o privim cu retinere, afirma Donovan.
Pentru ca in multe cazuri, in desert s-au gasit tectite, dar nu si craterele provocate de meteoritii ce le-ar fi servit drept cauza. Singura explicatie rationala in acest caz mi se pare a fi cea a unui razboi atomic, desfasurat in zorii civilizatiei umane, chiar in punctele care au reprezentat focarele acestei civilizatii.
Caci asemenea conglomerate de sticla, provenite din topirea cvasi-instantanee a nisipului, au fost semnalate atât in Egipt, cât si in Mesopotamia si... India, in acest ultim caz, asocierea cu legendarele masinarii descrise in stravechile epopei indiene mi se pare binevenita!”.

A doua chakră

Culoare: portocaliu
Cristale: carneol, chihlimbar
Amplasare: zona bazinului
Impulsul principal al acestui centru energetic este căutarea plăcerii. O altă necesitate a celei de-a doua chakre este aceea de a te simţi atrăgător şi în stare să obţii ceea ce doreşti. Acest centru energetic te face să simţi viaţa din plin şi stimulează trăirile emoţionale. Acolo unde prima chakră se mulţumeşte doar cu supravieţuirea, a doua chakră stîrneşte şi dorinţa de a te şi bucura de experienţă.
Perspectiva plăcerii
Perspectiva celei de-a doua chakre este însufleţită de magne­tism. Ce vă atrage şi ce vă dezgustă ? Cel mai adesea, această stimulare energetică este dominată de sexualitate, dar, cu sigu­ranţă, nu se limitează la acest lucru. De la experienţa împlinirii la căutarea hedonismului, la dezamăgirea provocată de o dra­goste neîmpărtăşită, perspectiva celei de-a doua chakre oferă niveluri absolut noi de percepţie a vieţii. Dincolo de supravietuire, căutarea celei de-a doua înseamnă să te bucuri de experienţa vieţii. O viaţă ghidată de magnetism dă putere chiar şi celor mai lumeşti experienţe, transformîndu-le în ceva aparte. Este totuşi un drum plin de pericole, deoarece, pe măsură ce conştientizezi magnetismul, în cele din urmă îţi dai seama că nu atragi doar experienţe sănătoase. Pe măsură ce magnetismul tău creşte, sporesc şi prilejurile de a rătăci drumul! Acest lucru duce în cele din urmă la dezvoltarea unor valori personale, fără de care căutarea plăcerii se reduce la hedonism şi viaţă nedisciplinată. Asemenea valori te îndrumă în acceptarea în viaţa ta a unor ocazii ce îţi oferă plăcere şi în dezvoltarea unui discernămînt cu privire la aspectele care nu-ţi slujesc cel mai bine interesele.
Avantajul perspectivei magnetice este acela că aduce buna dispoziţie şi eliberează de perceperea vieţii ca fiind trudnică şi bazată pe datorie. Este întăritor să trăieşti viaţa cu scînteia celei de-a doua chakre. înţelepciunea multor culturi sugerează faptul că neobosita căutare a plăcerii duce la pieire şi, drept urmare, acestea propovăduiesc abstinenţa şi celibatul. Este uşor de înţeles acest sfat, avînd în vedere că e cît se poate de greu să experimentezi cu adevărat acea plenitudine a plăcerii pe care o oferă această chakră şi, în acelaşi timp, să-ţi păstrezi echilibrul. Este nevoie să înveţi cum să te laşi cuprins de senzaţia de bucurie. Experimentarea plăcerii este un lucru, însă recunoaşterea caracterului plăcut al experienţei şi, după aceea, pătrunderea în sentimentul perceput de apreciere a momentului constituie o artă. Privind prin lentilele acestei chakre, vezi posibilităţile de experimentare a plăcerii. în perspectiva unei a doua chakre echilibrate, găseşti o mare bucurie în plăcerea simţurilor ca aspect integrat al vieţii depline.
     A doua chakră captează orice aduce plăcere, iar aceste expe­rienţe se deprind cu foarte multă uşurinţă. Sex, alcool, tutun, ciocolată, droguri - toate sînt legate de a doua chakră şi duc în mare măsură la formarea unor deprinderi. Ispita obiceiului îl copleşeşte pe individul prins în capcana acestui centru energetic, iar gîndul la plăcere îl face să se lase în voia lui. Cînd eşti prizonierul obişnuinţei specifice acestui centru, încerci să recreezi o plăcere pe care ţi-o aminteşti din trecut. Desigur, aceasta nu poate aduce împlinirea, avînd în vedere că, privind înspre trecut, lipseşte caracterul imediat al momentului. Renunţarea completă la satisfacerea oricărei plăceri rareori este eficientă: ceea ce e reprimat devine mai puternic.  Tendinţa noastră este să devenim tot mai puţin conştienţi în timp ce căutăm plăcerea. Renunţarea la ceva seamănă cu o pierdere a unei părţi din caracterul nostru, fără ca tînjirea după experienţă să ne părăsească - este doar repri­mată. Exerciţiu
Să analizăm experienţa unei recompense drept mulţumire, care adesea îţi face plăcere, dar care tinde să-ţi trezească un sentiment de vinovăţie. Caută obiectul plăcerii şi experimentează-l pe deplin conştient. Cum trăieşti senzaţia acestei experienţe ? Este plăcută ? Fii cit se poate de conştient în timpul experienţei şi vei vedea cum acest lucru îţi sensibilizează capacitatea de a fi satisfăcut mulţumindu-te cu mai puţin.  Acest exerciţiu se numeste abordarea „regimul prăjitură cu ciocolată". Data viitoare cînd eşti tentat sa mănînci prăjitură cu ciocolată (sau orice altă satisfacere a unei dorinţe), treci peste orice judecată cu privire la această dorinţă şi experimentează, încetineşte întregul proces pentru a aprofunda experienţa plăcerii. Eşti pătruns cu totul de experienţă şi probabil că nici măcar nu ţi-ai terminat bucata de prăjitură.
Expresia dezechilibrată a plăcerii
Dacă nu este echilibrată, căutarea plăcerii nu este completată de un sentiment de împlinire, iar urmărirea începe. Acolo unde echilibrul în această chakră îţi rafinează sensibilităţile faţă de plăcere, dezechilibrul duce la insensibilitate şi valori mai scăzute.  Rănile produse de experienţe anterioare sau calozităţile cinice produse de neîncredere sînt cele care blochează perspectiva unui echilibru? Orice ar fi, să ştii că nu merită; depăşeşte problema, recîştigă-ţi echilibrul găsind ceva care să te bucure şi trăieşte această plăcere cu toată fiinţa ta. Viaţa trăită în condiţiile unei a doua chakre echilibrate este, cu siguranţă, mai plăcută.
Indiciul major pentru constatarea unui dezechilibru al celei de-a doua chakre este dorinţa de a te lăsa în voia sexului, drogului, alcoolului, mîncării sau a altor senzaţii stimulatoare.  Ram Dass spunea cîndva că „persoana care priveşte viaţa prin această prismă vede pe oricine ca fiind capabil, incapabil sau lipsit de însemnătate! ".
 Gelozia şi ataşamentul în exces sînt principalii vinovaţi în acest caz. Conduşi de frica de a pierde, sentimentul de împlinire devine imposibil. Acest lucru stimulează efectiv a doua chakră prin faptul că unele pasiuni puternice sînt provocate de acest dezechilibru. De exemplu, patima geloziei, unul dintre cele mai intese sentimente. Ea încearcă să agite emoţiile pătimaşe profunde şi, astfel, să stimuleze a doua chakră. Totuşi, este o emoţie distrugătoare, iar urmările acestei stări determină o continuă suferinţă.
    Nu este uşor să restabileşti echilibrul în timpul unei crize de furie produse de gelozie, dar se poate realiza. Nu uita: mai întîi energia, apoi manifestarea. Singurul mod de a-ţi restabili echilibrul este din interior spre exterior. Tu însuţi trebuie să faci acest lucru, nu să aştepţi ca situaţia exterioară să se schimbe. Cînd sînt eu însumi gelos, mai întîi îmi amintesc că mă aflu într-o stare de dezechilibru interior, deci acolo trebuie să acţionez. Apoi am în vedere că numai eu sînt răspunzător de cît de bine reuşesc să mă ridic la înălţimea propriilor mele standarde morale şi etice. Nu este responsabilitatea mea şi nici nu-mi stă în putere să controlez modul de viaţă al celorlalţi. Acest tip de analiză mă ajută întotdeauna să mă concentrez asupra aspectelor pe care le pot controla într-o oarecare măsură -cele legate de propria mea fiinţă. 
    Un alt dezechilibru, de la cealaltă extremă, este îngrijorarea legată de farmecul personal. în acest caz, deosebit de important este să-ţi cunoşti adevărata natură, avînd în vedere că tehnicile de marketing specifice mijloacelor de comunicare ţintesc tocmai acest punct central. Afirmaţii de genul „Numai folosind pro­dusul nostru veţi arăta ca un adevărat bărbat" etc. produc dezechilibru prin faptul că sugerează că farmecul tău personal nu ar fi tocmai potrivit. Moda poate fi şi o expresie creatoare, dar, uneori, împreună cu a doua chakră, şi o constrîngere aducătoare de nelinişte. Dacă îţi faci griji cu privire la farmecul şi aspectul tău fizic este ca urmare a unui impuls din partea acestei chakre. Cochetarea cu aspectul tău exterior este un lucru distractiv şi plăcut, dar poate fi şi o activitate sănătoasă. Oricum, dacă te simţi în permanenţă neatrăgător sau te neliniş­teşte faptul că eşti privit doar „în comparaţie cu...", atunci înseamnă că deja este prea mult şi că va trebui, pentru a-ţi regăsi echilibrul, să restabileşti legătura cu farmecul şi frumuseţea ta lăuntrică. De asemenea, se poate să nu te simţi în largul tău în diverse situaţii sociale, din cauza neputinţei tale evidente de a te măsura cu ceilalţi. Dacă te compari cu ceilalţi şi întotdeauna ieşi în dezavantaj sau îi invidiezi pe alţii pentru ceea ce au, acest lucru indică un dezechilibru la nivelul celei de-a doua chakre.
Cum să menţii un nivel echilibrat de plăcere al conştiinţei
Atunci cînd manifeşti o pasiune creatoare şi controlată faţă de viaţă, trăieşti experienţa unei chakre a plăcerii echilibrate. Capacitatea de a rămîne dintr-o dată fascinat de minunile vieţii face ca o expresie creatoare să se cufunde în instincte şi pasiuni. Apelul la natură, artă, dans şi frumuseţe, în toate formele lor, sînt tehnici de îmbogăţire a acestei chakre. Cînd ai atins acest nivel de conştiinţă, simţurile tale se trezesc la viaţă şi, în mod obişnuit, te încearcă un puternic impuls spre o activitate creatoare, ca urmare a unei aprecieri profunde a frumuseţii şi a unei dorinţe de a aduce în viaţa ta cît mai multe dintre plăcerile ei. Increderea în sine este un alt semn sigur de echilibru, bazat pe o imagine de sine pozitivă, ştiind că ai capacitatea de a atrage din univers tot ce ai nevoie. Este un privilegiu oferit de Divinitate, fără nici o legătură cu frumuseţea fizică. Această conştientizare cultivă un simţ lăuntric al puterii de atracţie şi un magnetism exterior care îl reflectă.

26 aprilie 2011

Papagalul Einstein

Afectiunile primaverii - ARSURILE SI ULCERUL DE STOMAC



Se activeaza odata cu primavara, tocmai cand ti-e lumea mai draga si pietele explodeaza de verzituri: ceapa verde si usturoi, ridichi, leurda, urzici... Dar teama de arsuri si de crampe le taie, multora, dorul de vegetale si isi pun pofta-n cui. O alternativa destul de trista, in comparatie cu sfaturile optimiste pe care vi le oferim.
       Ideea conform careia ulcerele de stomac apar ca urmare a stresului si a alimentatiei grase e depasita de informatii mai noi. Astazi, se stie ca in marea majoritate a cazurilor, afectiunea e provocata de bacteria numita Helicobacter Pylori, a carei prezenta in sistemul digestiv are drept efect erodarea mucoasei stomacului si a duodenului. Tratamentul medical consta in administrarea de antibiotice. Remediile alternative pot fi, si ele, de mare folos, atat preventiv, cat si pentru atenuarea afectiunilor.

Mai bine sa previi decat sa vindeci
Vitamina C
- poate sa stopeze proliferarea in stomac a bacteriei Helicobacter Pylori. Luati 500 mg de doua ori pe zi. Pe cale naturala, citricele si rosiile sunt surse bogate de vitamina C, dar ele trebuie evitate in caz de ulcer deja declansat.
Vitamina A - are un efect preventiv asupra ulcerului duodenal. Ea se gaseste cu precadere in broccoli, morcovi, dovleac, spanac si, mai ales, in caise. Alaturi de vegetale, trebuie consumata si putina grasime (uleiuri de plante) care grabeste asimilarea. Necesarul cotidian de vitamina A, sub forma de tablete, este de 4000-5000 I.E. pentru maturi. Depasirea acestui prag prezinta pericole pentru sanatate.
In schimb, vitamina A naturala, continuta in morcovi, de pilda (in salata de morcovi cruzi cu ulei de masline), poate fi consumata fara limite si fara pericol. Se poate lua si betacaroten (7 mg pe zi), care in organism e transformat in vitamina A.
Iaurt si lapte fermentat - chefir, lapte acru, zer de lapte, smantana acra, jintita etc. contin o bacterie ,,buna“ - probiotica (Lactobacillus acidophilus), care reduce inmultirea de H. Pylori.
Limitati consumul de bauturi alcoolice. Alcoolul poate irita mucoasa gastrica.Folositi moderat aspirina, ibuprofenul si alte medicamente antiinflamatoare non-steroidiene. Administrarea lor in exces poate vatama tubul digestiv si formeaza ulcere.
Evitati cafeaua si tutunul in exces. Favorizeaza secretia de acid gastric. Tutunul atenueaza, printre altele, si efectul antibioticelor.
Evitati alimentele banuite ca declanseaza dureri de stomac. Ele variaza de la o persoana la alta, dar in general fac parte din zona legumelor si fructelor acide, ori a alimentelor iritante, precum ciocolata, muraturile etc.
Mesele usoare luate la intervale regulate va feresc de cresterea brusca a secretiilor acide.
  
REMEDII DE PRIM-AJUTOR
Ghimbirul
- contribuie la potolirea durerii si a inflamatiei. Se ia o lingurita de pulbere diluata in putina apa, o data pe zi. Nu depasiti doza, pentru ca in cantitate prea mare, ghimbirul are efect invers si provoaca iritatii.
Radacina de lemn dulce - puneti la fiert 50 g planta intr-un litru de apa, vreme de 10 minute. Lasati la macerat 5-6 ore. Beti cate un pahar, de 3 ori pe zi, vreme de trei saptamani. Reluati cura peste zece zile. Atentie! Lemnul-dulce e contraindicat in caz de hipertensiune. Se poate administra si sub forma de tinctura (,,Dacia Plant“), conform prospectului.
Seminte de in - se mesteca bine si se inghit. Se administreaza 2 lingurite pe zi, dimineata si seara. Formeaza un mucus care protejeaza peretii stomacului.
Galbenele - infuzie dintr-o lingurita de flori, oparite cu o cana de apa. Se beau 3 cani pe zi.
Suc de aloe vera - remediu traditional anti-ulcer. Potoleste secretiile acide si inflamatiile gastro-intestinale. Se bea o jumatate de ceasca, de trei ori pe zi.
Menta iute - este un antiinflamator care usureaza durerea si faciliteaza cicatrizarea. Se opareste o lingurita de planta cu o cana de apa. Se infuzeaza 5 minute, apoi se bea. (Atentie! Nu consumati menta iute daca suferiti de hernie hiatala, caci agraveaza simptomele.)
Musetelul - potoleste durerile de stomac. Se oparesc 2 lingurite de planta cu o cana de apa clocotita. Se infuzeaza 5 minute. Efectul sporeste daca in infuzie se adauga si un capacel de tinctura de musetel. Se beau 3 cani pe zi cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Se sta 5 minute pe partea stanga, 5 minute pe spate, 5 minute pe partea dreapta si 5 minute pe burta. In felul acesta substantele active se raspandesc uniform in organism. Apoi se sta 30 de minute linistit in pat.



REMEDII CU ALIMENTE
Suc de cartofi cruzi sau de varza alba.
Se prepara in centrifuga. N-au gust prea bun, dar eficienta e maxima. Trei pahare pe zi reprezinta doza ideala.
Ananasul e si el bogat in glutamina, doar ca e ceva mai scump decat... varza.
Ceapa (pentru cine o suporta) - e un remediu excelent, datorita sulfului pe care-l contine si care neutralizeaza H. Pylori.
Mierea - conform unor studii recente, mierea impiedica dezvoltarea H. Pylori. Mancati-o cu unt, la micul dejun. Inlocuiti cu ea zaharul.
Argila comestibila (argila Algo) - se iau trei portii pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Se dilueaza o lingurita de argila intr-un pahar cu apa, de seara pana dimineata, apoi procedeul se repeta, imediat ce se ia doza precedenta.
Migdale crude - 5-10 migdale rontaite pe zi sunt suficiente pentru a potoli arsurile si acrelile la stomac. Uleiul pe care-l contin se depune sub forma de pelicula protectoare pe peretii stomacului, iar proteinele continute in samburi, combinate cu acidul clorhidric din stomac, reduc pepsina si activeaza digestia, salivatia si producerea enzimelor digestive.
Mustarul - se mananca pe paine sau se ia o lingura de boabe de mustar cu apa. Fac bine atat la arsuri, cat si la crampe. Cu cat soiul e mai iute, cu atat mai rapid efectul.


ALTE SOLUTII
Caldura pe stomac sau abdomen
- aplicati pe locul dureros un saculet de in umplut cu coada-calului sau flori de fan inmuiate si infierbantate in aburi. Potoleste durerile si crampele intestinale. La fel de eficienta este si buiota (sticla) cu apa calda.
Masaj - cu conditia sa nu il practicati imediat dupa masa, potoleste durerile si balonarile. Plimbati-va usor varful degetelor pe abdomen si stomac, in forma unui oval, care porneste din partea dreapta de jos a pantecului, urca spre stomac, pe sub sani, si coboara in partea stanga, pe abdomen. Efectul sporeste daca faceti masajul cu ulei de musetel incalzit.
Cereale complete - contin multe fibre care absorb gazele din stomac si intestine. Dar nu exagerati cantitativ, fiindca pot provoca o reactie inversa, de stomac ,,greu“. 30 grame pe zi ajung, circa 3 felii de paine de graham sau secara.


CUM SA MANCATI SANATOS
Asa da...
Mancati, pe cat posibil, tacand.
Mirositi mai intai aromele mancarurilor. Stimuleaza salivatia.
Mestecati bine fiecare imbucatura.
Stati drept pe scaun, in timpul mesei.
Asa nu...
Cine vorbeste cand mananca inghite mult aer.
Infulecatul in graba provoaca o digestie grea.
Cine mananca doar o data pe zi isi ingreuneaza intestinele.

Cine sta ghebos la masa isi incetineste digestia.

21 aprilie 2011

Sarbatoarea Pastelui, pe alte meleaguri


Pastele in AMERICA DE NORD
Pastele in America de Nord este asemanator cu cel sarbatorit de romani. Familiile americane se aduna sambata dinaintea zilei de Paste si incondeiaza ouale. Potrivit traditiei, Iepurasul de Pasti va lasa fiecarei familii cu copii, cate un cos de Pasti, plin cu oua de ciocolata si alte bunatati pentru fiecare copil din casa. Unele familii organizeaza adevarate "vanatori de comori", copiii pornind in cautarea oualor de ciocolata aduse de iepuras.

Pastele in FRANTA
Franta, leaganul crestinatatii, sarbatoreste cu mult fast sarbatoarea Pastelui. Inca de la inceputul acestei sarbatori, intraga tara este cuprinsa de euforie. Toate magazinele si sediile comerciale sunt impodobite cu iepurasi, pui, clopote si pesti din ciocolata.
"Pesti de aprilie" - Principala diferenta fata de celelalte tari europene: in Franta, iepurasul este inlocuit cu pesti si clopotei. Pestii francezi de Paste poarta denumirea de "Pesti de aprilie". Acesti pesti isi fac aparitia in casele franceze inca de la 1 aprilie, copiii incercand sa ii pacaleasca pe adulti lipidu-le pe spate hartii cu pesti desenati.
"Clopotele zburatoare" - O alta traditie importanta in Franta este denumita "Clopotele zburatoare". Catolicii francezi cred ca in Vinerea Mare toate clopotele zboara la Vatican , intorcandu-se in prima zi de Paste, aducand cu ele o multime de oua de ciocolata. Respectand aceasta traditie, clopotele nu mai bat din Vinerea Mare si pana in prima zi de Paste. Copiii se implica intr-un joc in care arunca ouale in aer. Primul care a scapat oul, a pierdut concursul.

Pastele in ITALIA
Pastele este sacru in Italia, din toate punctele de vedere, atat din motive religioase cat si din motive familiale. Ceea ce romanii numesc duminica Floriilor, in Italia se cheama Domenica della Palme ( duminica palmierilor) cand crestinii iau din biserica ramurele sfintite de maslin sau palmier.  Papa oficiaza slujba de Inviere in anticul decor al Colosseum-ului, la Roma, eveniment urmarit in direct de crestinii din intreaga lume.
De Inviere, italienii merg la biserica cu familia si apoi continua cu o masa traditionala care are ca fel principal mielul umplut cu anghinare. La desert exista mai multe feluri de placinte si paine, traditional fiind un fel de cozonac in forma de porumbel numit Colomba. Lunea Pastelui (Pasquetta) este o sarbatoare publica, si este celebrata de obicei la picnic in partile mai calde ale Italiei.

Pastele in SUEDIA
Saptamana Mare incepe cu Duminica floriilor, pentru a celebra intrarea lui Iisus in Ierusalim. Oamenii obisnuiesc sa duca la biserica crengi de salcie, care tin locul celor de laur. Exista si superstitii legate de aceasta perioada: se crede ca vrajitoarele au o putere deosebita in aceasta perioada, in special cele de magie neagra. Cu o zi inainte de Paste, baietii si fetele se imbraca in vrajitoare si merg la vecini carora le lasa vederi de Paste, pentru care primesc bani sau dulciuri. In partea de vest a tarii exista obiceiul sa se lase scrisoarea in cutia postala sau sub usa, expeditorul ramanand necunoscut. Ouale fierte, frumos colorate, sunt neaparat incluse in meniul suedezilor in aceasta perioada.

Pastele in GRECIA
  In Grecia se organizeaza numerose evenimente de celebrare a Pastelor, evenimente de la care nu pot lipsi ingredientele specifice: miel, paine, oua si salate.  Exista obiceiul ca oamenii sa plece de la biserica tinand in mana lumanarea aprinsa. Se spune ca lumina aduce noroc daca nu se stinge pina acasa.     In aceste zile se mananca o paine speciala, numita painea lui Iisus. In centrul paini este marcata o cruce, iar pe margini este decorata cu ornamente sub forma de oua. Masa de Paste incepe duminica dupa-amiaza, prelungindu-se pina spre seara.

Pastele in GERMANIA
Se crede ca termenul german "Ostern" vine de la o zeita anglo-saxona din antichitate numit "Eastre", "Eostre", ori "Ostara". Copaci de Paste, copacei micuti sau ramuri, impodobiti cu ou, au facut parte mult timp din sarbatoarea germana a Pastelui. Din sarbatoare face parte si masa bogata de Pasti, dupa un post sever.
De Pasti copiii joaca un joc: se intrec in rostogolirea oualor colorate pe pante din iarba sau le ciocnesc la capetele ascutite si copilul al carui ou nu s-a spart, il obtine si pe cel spart.

Pastele in UNGARIA
  Saptamana care precede Pastele este pentru gospodari si gospodine o perioada foarte incarcata, acestia ocupandu-se de curatenia de primavara si coptul prajiturilor traditionale. La sate, ouale fierte sunt vopsite in diverse culori si pictate de mana cu diverse motive geometrice si florale. In Duminica Pastelui copiii gasesc sub pat cadourile de Paste; urmeaza un mic-dejun traditional alcatuit din ou de Paste, sunca si kalács, un fel de pâine dulce cu ou, nuci si ciocolata fierbinte. Credinciosii poarta prin parohie statuia lui Iisus si bannere religioase, intonand imnuri religioase.
A doua zi de Pasti, baietii stropesc fetele cu parfum sau cu apa parfumata si isi ureaza noroc unii altora, iar fetele ii recompenseaza cu oua vopsite. Este o zi a ospitalitatii, cand vizitatorii sunt mai mult decat bine-veniti.

Pastele in BULGARIA
    Ouale de Pasti se vopsesc in Joia Mare si fiecare crestin duce un astfel de ou la biserica. Dupa ce este sfintit, fiecare gospodar isi ingroapa oul in vie, despartindu-se astfel, simbolic, de toate relele si necazurile pe care le-a avut in anul trecut. In Vinerea Mare se cumpara oale si farfurii noi si se planteaza dovlecei, pentru ca noua recolta sa fie mai "dulce". Fetele tinere fac, pentru prima data in viata lor, gogosi cu miere si zahar.
Dupa Liturghia de Inviere, fiecare sparge cate un ou rosu de zidurile bisericii, ritual care continua acasa, unde ouale sunt ciocnite intre membrii familiei. Se spune ca acela care a ramas pana la sfarit cu oul intact va avea un an norocos, plin de bucurii.

Pastele in AUSTRALIA
   Familiile australiene participa in diferite orase la tot felul de festivitati organizate cu prilejul celebrarii Sfintelor Pasti care, in Australia marcheaza sfarsitul sezonului de vara. O noutate o reprezinta aceea legata de Iepurasul de Pasti. Pentru australieni nu el este simbolul national ci, Bilby, un membru al unei familii de omnivori marsupiali (adica, un cangur). Bilby este personajul care face an de an din Sarbatoarea de Pasti un prilej de bucurie intensa.


Joyeuses Pâques!                  Buona Pasqua!     
                           Happy Easter!        
                                                         Paste Fericit!

            Frohe Ostern!                                                   Feliz Semana Santa!


Sarbatoarea Pastelui


   Sarbatoarea Pastelui este pentru romani, alaturi de Craciun, cea mai importanta din an, pentru care fiecare familie se pregateste cu mult timp inainte prin postul tinut cu atata evlavie. In biserica ortodoxa oamenii se pregatesc pentru intampinarea sarbatorilor de Pasti prin "postul Pastelui" numit si "Postul Cel Mare", post care dureaza 48 de zile. In mod oficial, postul incepe dupa "Duminica iertarii", in ziua de luni a saptamanii a 7-a de dinaintea sarbatorii de Pasti. Desi aceasta sarbatoarea reprezinta pentru toti romanii invierea Domnului Iisus Hristos, ea se sarbatoreste oarecum diferit in regiunile Romaniei. 
      In Bucovina, fetele se duc in noaptea de Inviere in clopotnita si spala limba clopotului cu apa neinceputa. Cu aceasta apa se spala pe fata in zorii zilei de Pasti, ca sa fie frumoase tot anul si asa cum alearga oamenii la Inviere cand se trag clopotele la biserica, asa sa alerge si feciorii la ele. Flacaii trebuie sa se duca cu flori la casele unde locuiesc fetele care le sunt cele mai dragi, iar ele, pentru a isi arata consimtamantul la sentimentele lor, trebuie sa le ofera un ou rosu.
      In zona Campulung Moldovenesc, datina se deosebeste prin complexitatea simbolurilor, a credintei in puterea miraculoasa a rugaciunii de binecuvantare a bucatelor. In zorii zilei de duminica, credinciosii ies in curtea bisericii, se asaza in forma de cerc, purtand lumanarile aprinse in mana, in asteptarea preotului care sa sfinteasca si sa bine-cuvanteze bucatele din cosul pascal. In fata fiecarui gospodar este pregatit un astfel de cos, dupa oranduiala stramosilor. In cosul acoperit cu un servet tesut cu model specific zonei sunt asezate, pe o farfurie, simbolurile bucuriei pentru tot anul: seminte de mac (ce vor fi aruncate in rau pentru a alunga seceta), sare (ce va fi pastrata pentru a aduce belsug), zahar (folosit de cate ori vitele vor fi bolnave), faina(pentru ca rodul graului sa fie bogat), ceapa si usturoi (cu rol de protectie impotriva insectelor). Deasupra acestei farfurii se aseaza pasca, sunca, branza, ouale rosii, dar si ouale incondeiate, bani, flori, peste afumat, sfecla rosie cu hrean, si prajituri. Dupa sfintirea acestui cos pascal, ritualul de Pasti se continua in familie.
      La Calarasi, la slujba de Inviere, credinciosii aduc in cosul pascal, pentru binecuvantare, oua rosii, cozonoc si cocosi albi. Cocosii sunt crescuti anume pentru implinirea acestei traditii. Ei vestesc miezul noptii: datina din strabuni spune ca, atunci cand cocosii canta, Hristos a inviat! Cel mai norocos este gospodarul al carui cocos canta primul. Este un semn ca, in anul respectiv, in casa lui va fi belsug. Dupa slujba, cocosii sunt daruiti oamenilor saraci.
      O foarte frumoasa datina se pastreaza in Maramures, zona Lapusului. Dimineata in prima zi de Pasti, copiii(pana la varsta de 9 ani) merg la prieteni si la vecini sa le anunte Invierea Domnului. Gazda daruieste fiecarui urator un ou rosu. La plecare, copiii multumesc pentru dar si ureaza gospodarilor "Sarbatori fericite!". La aceasta sarbatoare, pragul casei trebuie trecut mai intai de un baiat, pentru ca in acea gospodarie sa nu fie discordie tot restul anului.
      In Banat, la micul dejun din prima zi de Pasti, se practica traditia tamaierii bucatelor. Apoi, fiecare mesean primeste o lingurita de pasti (vin+paine sfintite). In meniul acestei mese festive se include ciolanul de porc fiert, oua albe si mancaruri traditionale, dupa acestea se continua masa cu friptura de miel.
      In Tara Motilor, in noaptea de Pasti se ia toaca de la biserica, se duce in cimitir si este pazita de feciori. Iar daca nu au pazit-o bine, si a fost furata, sunt pedepsiti ca a doua zi sa dea un ospat, adica mancaruri si bauturi din care se infrupta atat "hotii", cat si "pagubasii". Daca aceia care au incercat sa fure toaca nu au reusit, atunci ei vor fi cei care vor plati ospatul.
      In Tara Barsei, in jurul Brasovului, se face o petrecere care aduna intreaga comunitate – obiceiul Junii Brasovului. Grupurile de tineri, organizate asemeni cetelor de calusari sau de colindatori, cu vataf si casier, strang oua de la tinerele fete, dupa care se merge catre Pietrele lui Solomon, la picnic, unde vor avea loc intreceri. Cea mai cunoscuta si indragita dintre ele este aruncarea buzduganului.
      In Moldova, in dimineata urmatoare dupa noaptea Invierii se pune un oua rosu si unul alb intr-un bol cu apa ce trebuie sa contina monezi, copii trebuie sa si clateasca fata cu apa si sa si atinga obrajii cu oualele pentru a avea un an plin de bogatii.


19 aprilie 2011

Traditii in Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor

      
Saptamana Mare, ultima saptamana a Postului Pastelui, numita si Saptamana Patimilor, are menirea de a pregati credinciosii pentru Invierea Domnului.

POSTUL NEGRU este tinut in credinta ca Dumnezeu il va feri pe cel care posteste de toate bolile, il va face sa fie sanatos si sa-i mearga bine tot restul anului si-l va ajuta la necazuri si nevoi.

In JOIA MARE, oamenii merg la biserica sa se spovedeasca si impartaseasca. Tot in Joia Mare, in Maramures nu se da prescura acasa, ci se opreste de la toata lumea, caci din ea se pregatesc pastile. Seara, lumea se duce la priveghi, la denie, toti in haine de doliu, facute din panza alba si cusute cu negru.
Vopsitul oualelor in rosu se face in Joia Mare, urmand ca in Sambata Mare sa se coaca pasca si cozonacul ce vor fi aduse la biserica in noaptea de Inviere pentru a fi sfintite.

In VINEREA MARE, nu se mai slujeste Sfinta Liturghie, se tine post negru si nu lucreaza nimeni nimic, nici macar clopotele nu se trag. Daca trebuie vreun mort ingropat, se-ngroapa numai cu bataie de toaca. De cand se slujeste Punerea in Mormant si pana in ziua Invierii, nu se trag clopotele.  Prohodul Domnului de vineri seara este ultima etapa a tinguirii lui Hristos, care se afla acum in mormant. La sfarsitul slujbei se inconjoara biserica cu Sfantul Aer, pe sub care trec apoi toti credinciosii. Numit si Epitaf, Sfantul Aer este o panza de in sau de matase, de catifea sau de musama pe care se afla imprimata, brodata ori zugravita icoana inmormantarii Domnului. Epitaful simbolizeaza trupul mort al lui Hristos.

SAMBATA MARE este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand gospodinele pregatesc cea mai mare parte a mancarurilor traditionale, definitiveaza curatenia si fac ultimele retusuri la hainele pe care le vor imbraca la Inviere si in zilele de Pasti.

Ce sunt FANTOMELE ?

  O fantoma este considerat un spirit sau suflet iesit dintr-o persoana decedata, desi in unele utilizari populare termenul de fantoma este utilizat doar ca aparitii a unor persoane. Deseori fantoma este descrisa ca ceva nematerial si partial transparent, fantomele sunt considerate ca bantuie anumite locatii sau persoane cu care acestea au intrat in contact in timpul vietii sau la moarte.
Fantome ale armelor, fantome ale animalelor, fantome ale trenurilor si chiar fantome ale vaselor sunt mentionate in multe scrieri.Fantomele si activitatile paranormale sunt ilustrate in filme, teatru, literatura, mituri, legende si chiar in unele religii.
TERMINOLOGIE
Cuvantul fantoma in engleza “ghost” provine de la cuvantul din engleza veche – “gast“, mai exact din germana “gaisto-z“. Echivalentul in gotica este “ahma“, nordica veche are cuvantul “andi” sau “ond“. Cuvantul german este mentionat ca fiind doar de gen masculin, dar uneori si neutru.
In afara de semnificatia de spirit sau suflet uman, atat a persoanelor moarte sau vii, cuvantul din engleza veche este folosit ca sinonim pentru latinul “spiritus“, deasemeni acesta avand semnificatia de “respiratie, suflu” in secolul al IX-lea. Poate  indica si spiritele bune sau rele, de exemplu ingerii si demonii. Evanghelia anglo-saxona se refera la posesia demonica in Matei 12:43 ca termen - “se uncleana gast“. De asemenea si in engleza veche cuvantul poate semnifica spiritul lui Dumnezeu, “Fantoma Sfanta“. Sensul actual de “suflet al persoanei decedate, care poate vorbi si apare in forme vizibile” este accentuat dupa secolul XIV.
Sinonimul stafie este un cuvant imprumutat din germana, din vechea germana “spok“. Sinonimul a intrat in limba engleza prin Statele Unite in secolul XIX. Cuvinte similare in limbajul modern includ englezul “spectre” ( din latina “spectrum“), scotianul “wraith” (de origine obscura), “phantom” din franceza si din greaca “phantasma“. Termenul de umbra ( engleza – “shade” ) in mitologia clasica se traduce: greaca: σκιά sau “umbra” – latina. Alt termen din limba engleza – “haint” este un sinonim al fantomelor utilizat ca regionalism cu provenienta din sudul Americii. Termenul de “poltergeist” este un cuvant german, literar inseamna “fantoma zgomotoasa” – “noisy ghost“, fiind defapt un spirit invizibil care se manifesta prin miscarea/mutarea obiectelor.
Cuvantul de “fantoma” se poate referi la orice spirit sau demon. Termenul din engleza “revenant” reprezinta o persoana decedata care s-a intors pentru a bantui pe cei vii.
CONTEXT ANTROPOLOGIC
Notiunea de transcendent, supranatural sau numinos, deseori inplica entitati cum ar fi fantomele, demonii sau deitatile. Acest aspect este des utilizat in cultura universala de catre majoritatea societatilor. In folclorul religiilor, aceste credinte sunt deseori sumarizate la animism si cultele stramosesti.
In multe culturi maligne, fantomele nelinistite sunt diferite de spirite care fac subiectul cultelor stramosesti.
Cultele stramosesti implica deseori ritualuri care au intentia de preveni pe “revenant“, spirite razbunatoare ale persoanelor decedate, presupuse a fi invidioase pe viata. Modalitatile din ritualuri de protectia impotriva “revenant” includ de multe ori chiar si sacrificiile. Atropologul din secolul XIX James Frazer scrie in lucrarea sa “The Golden Bough” caci sufletele sunt creaturi in corpuri animate.
FANTOMELE SI VIATA DE DUPA MOARTE
Cu toate ca sufletul uman apare deseori simbolizat in literatura sau pictura ca o pasare sau animal, s-a pastrat totusi ideea caci sufletul este defapt o reproducere a corpului, chiar continand si hainele de pe respectiva persoana. Acest aspect este mentionat in diverse culturi antice, implicit si in “Egyptian Book of the Dead” care prezinta persoane decedate in viata de dupa moarte aratand exact ca inainte de moarte, incluzand si hainele.
ATRIBUTE COMUNE
O alta credinta raspandita pe scara larga in ceea ce priveste fantomele este faptul ca acestea sunt compuse dintr-un material mistic, aerisit sau subtire. Atropologii speculeaza caci fantomele pot fi spirite din interiorul persoanelor, acest aspect foarte mentionat in cultura antica ca fiind suflarea unei persoane, aspect care poate fi accentuat in conditii de climat rece cand suflarea este vizibila. Aceasta semnificatie poate apare in unele limbaje ca fiind o metafora pentru semnificatia fantomei, asa cum apare in latinul “spiritus” sau greaca “pneuma“, care prin analogie are semnificatia de suflet. In biblie, Dumnezeu este prezentat cum atribuie aceasta suflare lui Adam.
     In multe culte si traditii, fantomele sunt deseori considerate ca reprezentand persoane decedate care cauta razbunarea, sau persoane care au ramas captive pe pamant datorita faptelor rele facute in timpul vietii.
Multe neveste in alb apar in culturile rurale, presupuse a fi persoane decedate in moduri tragice sau dupa o trauma. Legenda femeilor in alb este o legenda foarte raspandita pe toate continentele. Legende despre vase fantoma exista inca din secolul al XVIII-lea, cea mai cunoscuta este “Flying Dutchman” – “Olandezul Zburator“.
LOCURI
Un loc in care fantomele isi fac aparitia este considerat un loc bantuit si deseori privit ca fiind locuit de spirite ale persoanelor decedate care au locuit sau l-au avut in proprietate. Activitati supranaturale din interiorul unor case sunt considerate a fi eventimente violente sau tragice petrecute in trecut, cum ar fi crimele, morti accidentale sau sinucideri. In foarte multe culturi sau religii este considerat caci sufletul continua sa existe. Unii psihologi si vizionari sustin ideea conform carora “spiritele” persoanelor decedate nu au trecut dincolo si astfel sunt blocate in interiorul proprietatilor unde acestea au amintiri si astfel energia este puternica.
EXPLICATII STIINTIFICE
Unii cercetatori, cum ar fi profesorul Michael Persinger (Universitatea Laurentian, Canada), sustine ca modificarile in campurile geomagnetice (create de miscarile tectonice ale pamantului sau activitatea solara) poate stimula lobul temporal al creierului si astfel produce experiente asociate cu bantuirea. Aceasta teorie a fost testata pe diverse cai. Unii cercetatori au examinat relatia dintre timpul in care s-au petrecut diverse fenomene neexplicabile in locatiile bantuite si orice modificare in activitatea geomagnetica.